Actionaid: Μαθητική εβδομάδα δράσης-Ψηφοφορία σχολείων

Ήρθε η ώρα για τις αφίσες, που λαμβάνουν μέρος και στο διαγωνιστικό κομμάτι της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης, να εκτεθούν ψηφιακά και να ξεκινήσει η ψηφοφορία στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Μαθητικός Διαγωνισμός έντυπο web.pdf (actionaid.gr)

Η ψηφοφορία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 19 Μάιου. Όλες οι προς ψήφιση αφίσες, μεταφορτώθηκαν στο padlet, όπου εκεί μπορείτε να ψηφίζετε την αφίσα της αρέσκειας σας. Ψηφίζετε 1 αφίσα από κάθε κατηγορία:

1η  Νηπιαγωγείο

2η  Δημοτικό

3η Γυμνάσια- Λύκεια

Δικαίωμα 1 ψήφου ανά κατηγορία έχουν όλοι και όλες, μαθητές, μαθήτριες, συμμαθητές συμμαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, συγγένειες κτλ. Η ψήφος είναι έγκυρη, όταν πατηθεί το εικονίδιο «καρδιά», που βρίσκεται κάτω από την κάθε αφίσα.

Για να πάρετε μέρος στην ψηφοφορία πατήστε εδώ: https://padlet.com/ActionAidEducationHellas/padlet-m1hqqi0p3iyv3gku

Θα θέλαμε, επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι έχει ήδη συσταθεί η 5μελής επιτροπή αξιολόγησης. Τα ονόματα των μελών της θα παραμείνουν αδημοσίευτα, έως τις 19 Μαΐου για να διασφαλιστεί η αδιαλυτότητα της διαδικασίας, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα και την εκδήλωση της βράβευσης θα ακολουθήσει εκτενής επικοινωνία σε επόμενο χρόνο.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι όλες οι αφίσες, είτε λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό, είτε όχι, θα εκτεθούν σε 2 μεγάλες εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Λεπτομέρειες για την λειτουργία και την επισκεψιμότητα τους από σχολεία ή μεμονωμένους επισκέπτες θα σας σταλούν με επόμενη επικοινωνία.

Καλή ανάσταση!

Στην διάθεσή σας

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Κλεοπάτρα Μοδίτση, Δέσποινα Καρδογέρου

Despoina Kardogerou | Education Program Coordinator | ActionAid Hellas
Tel: +30 212.000.6300 (ext. 348)

E:despoina.kardogerou@actionaid.org

Διαγωνισμός προγράμματος ΄΄Το αστέρι της ευχής΄΄

Η δύναμη στο πιάτο σου-Μαθητική εβδομάδα δράσης 2024-Actionaid

Πληροφορίες για το πρόγραμμα:

Μαθητική εβδομάδα δράσης 2024-Η δύναμη στο πιάτο σου

action aid 11-3

 

7ος Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για τους 17 Παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

prokiriksi-bravoschools-2024-2025

 

Οι συμμετοχές του σχολείου μας:

https://bravo-schools.inactionforabetterworld.com/bravo-schools-participations

Απλώνω ευτυχία, δυναμώνω τη φλόγα στην καρδιά!!!-Δράση αλληλεγγύης και συνεργασίας 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου και 5ου Νηπιαγωγείου Χαϊδαρίου

Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 από γονείς παιδιών με καρκίνο. Ιστοσελίδα συλλόγου:

https://www.floga.org.gr/

Πληροφορίες για το πρόγραμμα Απλώνω ευτυχία, δυναμώνω τη φλόγα στην καρδιά:

Διαβάστε περισσότερα “Απλώνω ευτυχία, δυναμώνω τη φλόγα στην καρδιά!!!-Δράση αλληλεγγύης και συνεργασίας 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου και 5ου Νηπιαγωγείου Χαϊδαρίου”

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Παιδική Helmepa

Θεματική: Φροντίζω το περιβάλλον

Υποθεματική: Οικολογική Συνείδηση, Αειφόρος Ανάπτυξη, Κλιματική Αλλαγή

Περιγραφή

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας», της Agenda 2030 των Ηνωμένων. 

Στοχευόμενες δεξιότητες

  • Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα (Δεξιότητες Μάθησης)
  • Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα, Υπευθυνότητα, Πρωτοβουλία, Οργανωτική ικανότητα (Δεξιότητες Ζωής)
  • Ευχέρεια στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (ΜΙΤ: Δεξιότητες της τεχνολογίας & της επιστήμης)
  • Επίλυση προβλημάτων, Κατασκευές (Δεξιότητες του νου)

1ο εργαστήριο

Οικοσυστήματα

Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του οικοσυστήματος, να γνωρίσουν τα οικοσυστήματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα, να μάθουν να παρατηρούν, να συλλέγουν, να καταγράφουν πληροφορίες και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους. 

2ο εργαστήριο

Βιοποικιλότητα

Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την απεραντοσύνη των ωκεανών, να μάθουν γιατί είναι σημαντική η θαλάσσια βιοποικιλότητα, να γνωρίσουν τις τροφικές αλυσίδες και πώς ένας οργανισμός επηρεάζει έναν άλλο και να ευαισθητοποιηθούν για τους θαλάσσιους οργανισμούς που απειλούνται με εξαφάνιση.

3ο εργαστήριο

Υδάτινες Ζώνες

Στόχος του εργαστηρίου είναι να καταλάβουν οι μαθητές ότι επικρατούν διαφορετικές συνθήκες στα διάφορα βάθη της θάλασσας και ότι ο κάθε θαλάσσιος οργανισμός έχει προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες συνθήκες.

  4ο εργαστήριο

Φυσικές διεργασίες

Στόχος του εργαστηρίου είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές το σπουδαίο ρόλο των ωκεανών στη ζωή μας, να γνωρίσουν με ποιον τρόπο λειτουργούν τα θαλάσσια ρεύματα και πώς ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα και να κατανοήσουν τον υδρολογικό κύκλο.

5ο εργαστήριο

Θαλάσσιες μεταφορές – Ναυτιλία

Στόχος του εργαστηρίου είναι, να γνωρίσουν οι μαθητές τους διαφορετικούς τύπους εμπορικών πλοίων και τα κύρια μέρη τους, να κατανοήσουν τη χρησιμότητα των πλοίων στη μεταφορά αγαθών παγκοσμίως και να εξοικειωθούν με τη ναυτική ορολογία.

6ο εργαστήριο

Πρώτες ύλες – Ενέργεια

Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές ότι οι θάλασσες μπορούν να μας προσφέρουν ενέργεια με πολλούς τρόπους, να μάθουν τι είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ποια η εφαρμογή τους στη θάλασσα και τη ναυτιλία.

7ο εργαστήριο

Αναψυχή – Τουρισμός

Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τις έννοιες του παράκτιου και του αειφόρου τουρισμού, να αντιληφθούν ότι αν η τουριστική ανάπτυξη δεν γίνεται σωστά μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε μια περιοχή, να διαμορφώσουν σωστή τουριστική συνείδηση και να τη μεταδώσουν και σε άλλους.

8ο εργαστήριο

Αλιεία – Υδατοκαλλιέργειες

Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία των ψαριών στη ζωή και την υγεία μας, να γνωρίσουν τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, να συνειδητοποιήσουν την αξία της βιώσιμης αλιείας και τα προβλήματα που προκαλούν οι παράνομες αλιευτικές πρακτικές και η υπεραλίευση.

9ο εργαστήριο

Ρύπανση

Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τις πηγές ρύπανσης των θαλασσών, να συνειδητοποιήσουν ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί κινδυνεύουν από την ανθρώπινη αδιαφορία και να κατανοήσουν ότι η θαλάσσια ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα.

10ο εργαστήριο

Απειλή από πλαστικά

Στόχος του εργαστηρίου είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές πως το πλαστικό έχει κατακλύσει τον πλανήτη,  να κατανοήσουν πόσο κακό κάνει στο θαλάσσιο περιβάλλον και να ελαττώσουν τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητά τους.

11ο εργαστήριο

Κλιματική αλλαγή

Στόχος του εργαστηρίου είναι να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή και να γνωρίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο κόσμο.

12ο εργαστήριο

Ξενικά είδη

Στόχος του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν οι μαθητές πώς το έρμα του πλοίου υποστηρίζει το ασφαλές ταξίδι του, να γνωρίσουν τον όρο «ξενικά είδη», τους τρόπους και τις αιτίες που τα οδηγούν σε άλλες περιοχές αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν.

13ο εργαστήριο

Ανακύκλωση

Στόχος του εργαστηρίου είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την αξία και το σημαντικό ρόλο της ανακύκλωσης στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να μάθουν τα υλικά συσκευασίας που ανακυκλώνονται και να υιοθετήσουν καθημερινές συνήθειες φιλικότερες προς το θαλάσσιο περιβάλλον.

14ο εργαστήριο

Ναυτιλία και ασφάλεια στη θάλασσα

Στόχος του εργαστηρίου είναι να καταλάβουν οι μαθητές πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί μία πετρελαιοκηλίδα και πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγονται μέσω της πρόληψης τα ναυτικά ατυχήματα.

15ο εργαστήριο

Ατομική ευθύνη

Στόχος του εργαστηρίου είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι οι λύσεις των προβλημάτων των θαλασσών δεν έρχονται μόνο από τις κυβερνήσεις και να κατανοήσουν το ρόλο τους ως παγκόσμιοι πολίτες απέναντι στις ανάγκες του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

16ο εργαστήριο

Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση τοπικής κοινωνίας

Στόχος του εργαστηρίου είναι να γίνουν οι μαθητές φορείς μηνυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος στην τοπική τους κοινωνία.

17ο Εργαστήριο

Βιώσιμη ανάπτυξη και οι 17 παγκόσμιοι στόχοι

Να γνωρίσουν τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης με βιωματικό και ευχάριστο
τρόπο μέσα από το παιχνίδι

Ενδεικτική παρουσίαση δραστηριοτήτων-εκπαιδευτικός Αργυρούδη Ευγενία:

https://docs.google.com/presentation/d/1lZH6YXfRfRRz8mOeu3qlDWHxvYrKdj4gP0rK8Yw1yps/edit?usp=sharing

 

 

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ-η συμμετοχή του σχολείου μας

”Το χαμόγελο του παιδιού”, εν όψει της 6ης Μαρτίου, Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό, πραγματοποιεί για 11η συνεχή χρονιά την εκστρατεία Μίλα τώρα.

 

 

 

 

Εργαστήριο δεξιοτήτων-Εκπαιδευτική βαλίτσα 2Π-Actionaid

Θεματική: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη. Υποθεματική: Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, Ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κος 2Π αποτελεί ένα εργαλείο έμπνευσης προκειμένου να γίνει η προσέγγιση της έννοιας της Παγκόσμιας Πολιτειότητας και του Ενεργού Πολίτη, έννοια που βασίζεται στην παραδοχή της αλληλεξάρτησης και της ισότητας μεταξύ των πολιτών αλλά και της ευθύνης όλων μας γύρω από τα παγκόσμια προβλήματα. Γι΄ αυτό το λόγο η Εκπαίδευση για τον Ενεργό Πολίτη του Κόσμου δίνει έμφαση στη δημιουργία εκείνων των αξιών και στην ανάπτυξη εκείνων των δεξιοτήτων που θα καταστήσουν τα παιδιά υπεύθυνους πολίτες του κόσμου. Και γιατί του κόσμου; Γιατί ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι ένας και μόνο όταν κατανοήσουμε τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ των ανθρώπων, της οικονομίας και του περιβάλλοντος μπορούμε να δημιουργήσουμε νοοτροπίες και λογικές που θα εμπνεύσουν τους πολίτες να χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο με δικαιοσύνη και ισότητα.

Οι τρεις πυλώνες της εκπαίδευσης για τον Ενεργό Πολίτη του Κόσμου, μπορούν να αποδοθούν σχηματικά ως εξής:

Αξίες: Αυτοεκτίμηση, ενσυναίσθηση, σεβασμός στη διαφορετικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, πεποίθηση ότι οι πολίτες μπορούν να φέρουν αλλαγές στην κοινωνία.

Γνώση και Κατανόηση: Κοινωνική δικαιοσύνη, παγκόσμιες συνδέσεις, ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεξιότητες: Κριτική σκέψη, συνεργασία, επιχειρηματολογία.

Βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής βαλίτσας:

-η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

-η ευαισθητοποίηση γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα και την αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων γίνεται:

-με μια πληθώρα συμμετοχικών και βιωματικών δραστηριοτήτων.

-με έρευνα στις πηγές.

-με παιχνίδια ρόλων.

-με ενεργητικό διάλογο.

Βασικές έννοιες-θεματικές που προσεγγίζονται στις δραστηριότητες:

ανθρώπινα δικαιώματα, φτώχεια, ανισότητα, περιβάλλον/κλιματικές αλλαγές, βιώσιμη ανάπτυξη, καταναλωτισμός.

2Π Επεξεργασία στην τάξη:

https://video.sch.gr/asset/detail/H1ZcObLSYTVHYWbUIiYJZErq/

Μα τι υπέροχος κόσμος!

Συμμετοχή μαθητών/τριών στον διαγωνισμό ζωγραφικής της παιδικής Helmepa με τίτλο: Μην ψαρώνεις! Μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες.

 

Πρόσκληση Διαγωνισμού Ζωγραφικής 2024

 

Εργαστήριο δεξιοτήτων: Το παπάκι πάει…

Εφαρμογή στην τάξη του εργαστηρίου δεξιοτήτων : ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ΠΑΕΙ σε συνεργασία με το χαμόγελο του παιδιού. Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης παιδιών σε θέματα εξαφανίσεων και αρπαγών. Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών σε σωστούς τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση εξαφάνισής τους.

1ος θεματικός κύκλος: Ζω καλύτερα-Ευ ζην

Υποθεματική: Αυτομέριμνα και Πρόληψη, Ψυχική Υγεία.

Πληροφορίες για το εργαστήριο:

https://eargyroudi.sites.sch.gr/?p=8579

Επεξεργασία στην τάξη:

https://video.sch.gr/asset/detail/a2YIUgUKFSCNRcVeWVohkqoP/